RFD Split

Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

(2011.04.07) ZABILJEŠKA

E-mail Ispis

Prof.dr.sc. Branka Ramljak

Predsjednica Udruge računovođa i financijskih djelatnika Split

Split, 08. travanj 2011.

Sadašnjim i potencijalnim članovima

Udruge računovođa i financijskih djelatnika Split

 

Z A B I LJ E Š K A

/Računovodstveni četvrtak održan 07.04.3011. godine u prostorijama

Udruge računovođa i financijskih djelatnika, Lučićeva 19/

U okviru Računovodstvenog četvrtka održanog 07.04.2011. godine provedena je glavna rasprava, odnosno završen je proces javne rasprave u Udruzi Rif Split o Kodeksu etike za profesionalne računovođe. Predavač uvodničar na temu Kodeksa etike bila je predsjednica Udruge prof.dr.sc. Branka Ramljak koja je prezentirala Kodeks i kritički se postavila u svojoj prezentaciji kako bi potakla što više članova da sudjeluju u raspravi.

Temeljem provedene rasprave u kojoj je sudjelovao velik broj članova, a koja je poslužila i da se dodatno promišlja o sadašnjem položaju ali i budućem razvoju računovodstvene profesije u Republici Hrvatskoj, izvukli su se određeni zaključci:

ü Udruga RiF Split podržava tekst Kodeksa etike za profesionalne računovođe kojeg je izdao IFAC/IESBA[1] i smatra da je to doprinos razvoju naše profesije. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da vrijeme u kojem živimo i radimo (gospodarska kriza, nezaposlenost, otkazi, male plaće, neisplata plaća, itd.) može utjecati na pojavu različitih prijetnji koje su definirane i u Kodeksu, a što opet može posljedično dovesti do krivog promišljanja računovodstvenih djelatnika.

ü Svi smo suglasni da je računovodstvena profesija u RH zanimljiva i izazovna što se može vidjeti i po tome da sve više mladih ljudi izabire upravo poziv računovođe kao svoj prvi poziv. Nažalost, radi se još uvijek o nedovoljno društveno priznatoj profesiji. Uz to, računovođe nisu dovoljno plaćeni, a upravo su obilježja zanimljivosti, izazovnosti, društvene priznatosti i dobrog plaćanja odlike svake ozbiljne profesije.

ü Na tragu toga članovi Udruge se zalažu i predlažu, što je moguće prije, licenciranje računovodstvene profesije, a pogotovu u kontekstu ulaska u Europsku uniju gdje su mnoge stvari još uvijek nepoznate za većinu članova.

ü Računovodstvene poslove u RH još uvijek može raditi doslovno svatko, misleći da je to posao koji ne iziskuje znanja, vještine i dodatna osposobljavanja. U svezi s licenciranjem, svakako je i prijedlog da se konačno regulira tko kod nas  računovodstvene poslove smije raditi.

Sve navedeno uz okolnosti u kojima trenutno rade profesionalni računovođe u RH mogu ozbiljno utjecati da se ne poštuju temeljna načela profesionalne etike navedena u Kodeksu. To nadalje navodi da se moraju stvoriti preduvjeti za dosljedno poštivanje Kodeksa a upravo je uvođenje reda u područje regulacije računovodstvenih poslova, jedan od putova koji stoji na tragu ozbiljnijeg razvoja računovodstvene profesije u RH.

Navedeni zaključci poslani su u Hrvatsku zajednicu računovođa i financijskih djelatnika, kao doprinos naše Udruge u procesu javne rasprave o Kodeksu. Podsjećam da se powerpoint prezentacija ali i tekst Kodeksa i dalje nalaze na webu Udruge, gdje možete pogledati i slike s druženja.

Nakon rasprave, predsjednica Udruge upoznala je članove o održavanju 46. simpozija HZRFD u Dubrovniku od 05.-07. svibnja 2011. Ta informacija objavljena je i na našoj web stranici gdje se može preuzeti prijavnica ali i dobiti sve relevantne informacije o simpoziju. Osim toga, podijeljeni su i promidžbeni letci simpozija.

I dalje nam je u organiziranju Računovodstvenih četvrtaka potrebna Vaša pomoć. Mole se članovi da ukažu koje teme bi bile zanimljive za obradu.

Na web stranici Udruge se nalazi pristupnica te Vas i dalje potičemo na pristupanje Udruzi i plaćanje članarine od 100,00 kn za 2011. godinu. Pristupnicu možete elektronski poslati kolegici Maji Ozretić na sljedeći mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Prof.dr.sc. Branka Ramljak[1] IFAC-Međunarodno udruženje računovođa

IESBA – IFAC-ov Odbor za međunarodne standarde etike za računovođe